Plati reduse la taxele catre stat

Vreti ca asociatia de proprietari sa poata fi scutita anumite taxe catre stat? Angajati pensionari prin conventie civila

Dacă în blocul în care locuiţi aţi angajat un pensionar în funcţia de administrator sau de contabil, asociaţia de proprietari poate plăti mai puţine taxe şi impozite. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, vă învaţă ce variante de angajare există şi care din ele e mai rentabilă.

  • În cazul convenţiei civile de prestări servicii pentru pensionari (pentru funcţia de administrator, contabil, îngrijitor, instalator care nu desfăşoară activităţi în fiecare zi lucrătoare), asociaţia de proprietari calculează, reţine, plăteşte şi declară doar impozitul pe venit, de 16%.
  • La contractul individual de muncă pentru pensionari, cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru funcţii care impun program de muncă în fiecare zi lucrătoare, asociaţia de proprietari calculează, reţine, plăteşte şi declară impozitul pe venit (16%) pentru angajat/angajator, cotele pentru sănătate (5,5% / 5,2%) şi pensii (10,5% / 20,8%). În plus, angajatorii vor plăti şi cotele pentru accidente şi boli profesionale (0,168%), fondul de concedii (0,85%) şi fondul de garantare a creanţelolor salariale (0,25%).
    Pentru pensionarii aleşi pe funcţia de preşedinte, cenzor sau membru comitet se utilizează contractulul de mandat. Asociaţia de proprietari calculează, reţine, plăteşte şi declară impozitul pe venit (16%) pentru angajat/ angajator, cotele pentru sănătate (5,5% / 5,2%) şi pensii (10,5% / 20,8%).
  • Pentru toate taxele şi impozitele se depun, declaraţia 112, iar în cazul în care se datorează la stat doar impozitul de 16 %, se depune declaraţia 100.

Autor: Libertatea

 

postat în de către admin în Articole ziare
Highslide for Wordpress Plugin